Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Almás pite

2010.01.17
A töltelékkel szoktam kezdeni. Méghozzá előző este. Jó sok almát (egy-másfél kiló) meghámozok, kimagozok és apró darabokra vágok (nem reszelem!!!). Ha kész, teszek hozzá ízlés szerint cukrot és őrölt fahéjjat, majd az egészet összekeverem és egy nagy lábosba teszem. Ezt a lábast felteszem a tűzhely legkisebb láng legkisebb fokozatára és fedő alatt keverés nélkül párolom. Néha lehet kicsit rázogatni de csak finoman! Közben persze nézni kell, hogy kész van-e. Ha már majdnem kész, el kell zárni alatt a lángot és lefedve egy éjszakán keresztül pihenni hagyni, hogy egyrészt teljesen megpárolódjon, másrészt magába szívja a párolás közben kifőlő almalét. Másnapra puha és kocsonyás lesz.

Kép

 

Tészta: 3 tojás sárgáját, 10 dkg cukrot, 1 csipet sót és 2 dl tejfölt habosra keverek, majd teszek hozzá 20 dkg margarint/vajat. Ebbe 60 dkg lisztet dolgozok, amibe előzőleg 2 csomag (20 gramm) sütőport kevertem. A tésztát fél órát a hűtőben pihentetem. 2 részre osztom, kinyújtom és a párolt almát szétterítem rajta (nem kell alá zsemlemorzsa, dió stb!!!!!). A tészta másik felét is kinyújtom és a tetejére teszem. Villával alaposan (és sűrűn) megszurkálom és előmelegített közepesen meleg sütőben (el. sütő 180 fok) kb fél óráig sütöm. Porcukrot lehet még szórni a tetejére, de én úgy nem szeretem. A tészta másnapra igazán jó, mert megpuhul.

 

A mappában található képek előnézete Almás pite

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.