Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bejgli

2009.12.23

 A töltelékkel kell kezdeni: 50 dkg dióhoz/mákhoz 20 dkg cukrot adok (ízlés szerint lehet több is, mert ennyivel nem lesz túl édes, de mi így szeretjük), majd teszek hozzá 2-3 kanál lekvárt (a mákosba eprest, a diósba pedig sárgabarackot), 1 citrom reszelt héjját, ízlés szerint mazsolát. Ezt az egészet összekeverem és 2 dl forró tejjel (mikróban lehet melegíteni) leöntöm, majd újból összekeverem. Amíg hűl, el lehet készíteni a tésztát.

Kép

 

Egy tálba teszek 1 kg lisztet, 10 dkg cukrot és egy csipet sót. Ezt kanállal jól összekeverem. 3 dkg élesztőt 1 dl langyos tejbe teszek. A lisztes tálba teszek 3 tojás sárgáját, 2 dl tejfölt, 50 dkg margarint és beleöntöm a tejes élesztőt, majd az egészet jól összedolgozom. Ha nem akarna összeállni, apránként lehet adni hozzá pár kanál hideg tejet. Ha kész a tészta 4 felé kell osztani, kinyújtani, kettőt dióval, kettőt mákkal megtölteni és tojás sárgájával lekenni (nekem kettő kellett). Ha a tojás sárgája kicsit megszikkadt (kb 10 perc) meg lehet kenni a tojás fehérjével. Ezután - lehetőleg sokszor - meg kell szurkálni: én egy kis "karddal" (amivel az álló fogadásokon a falatkákat szokták átszúrni) tettem ezt. Egészen az aljáig le kell szúrni, valamint a lyukat kissé ki kell tágítani (ahogy a képen látszik), hogy a sütés közben keletkező gőzök távozni tudjanak. Ezek után mindenféle pihentetés nélkül az előmelegített 180 fokos sütőben 35-40 percig kell sütni. A tojás sárgája miatt kb 20-25 perc múlva barna lesz, ekkor fóliával le kell takarni és így kell tovább sütni.

Kép

 

A múltkor olvastam az nlc-n, hogy mi a trükkje annak, hogy a bejgli ne repedjen ki. Íme: 1. nem szabad a tésztát nagyon vékonyra kinyújtani, 2. nem szabad sokat tekerni rajta, 3. alaposan meg kell szurkálni. Ha ezeket betartjuk, nem fog a bejgli kirepedni.

 

A mappában található képek előnézete Bejgli

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.