Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mézeskalács

2010.01.04
Először is kell hozzá egy jó nagy tál (lehetőleg fedője is legyen, bár fóilával is megoldható, ha nincs). 4 tojás sárgáját 20 dkg cukorral elkeverek. (Tojás fehérjét nem kidobni!!!!!!!) Ehhez teszek 50 dkg mézet, 10 deka margarint/vajat, fél deci tejet, egy citrom reszelt héjját, 1 ek mézeskalácssütemény fűszert és 15 g szódabikarbónát (kb egy evőkanál) majd az egészet jól elkeverem. Végül 1 kg lisztet dolgozok bele ebbe a masszába. Először nagyon ragad, de szép lassan összeáll a tészta. (Ha puha lesz, lehet még kis lisztet hozzátenni, ha pedig túl kemény, pár kanál tejet) Ezután lefedjük a tálat és minimum 1 napig a hűtőbe tesszük (de akár 2 hétig is eláll, tehát több menetben is kisüthetjük a mézeskalácsokat.

Kép

 

Én sütőpapíron szoktam kinyújtani a tésztát (kis liszt így is kell alá) és azon szurkálom ki a formákat. Csak a "selejtet" veszem le róla és mehet a közepesre (el sütő 180 fok) előmelegített sütőbe. Először kifehéredik, aztán szép világosbarnára sül meg, kb 12-15 perc.

Kép

 

Lehet sima mézeskalácsokat, mézeskalács házikót, de ajándék dobozt is formázni (ekkor sablonokat kell készíteni és azt körbevágni), esetleg gyertyát, vagy tálat.  

Kép

 

Máz: a tojásfehérjéhez annyi porcukrot kell tenni (kb 20 dekával kell számolni tojásfehérjénként), hogy egy viszonylag sűrű, de még mindig kicsit folyékony masszát kapjunk. Villával (esetleg kanállal) szabad csak keverni, habverővel nem szabad! Ha kész ételfestékkel lehet szinezni. Egy zacskóba érdemes tölteni, a zacskó alján egy kicsi lyukat kell vágni, a tetejét pedig el kell zárni, hogy ne folyjon visszafelé a máz.

A mézeskalácsnak irókázás előtt teljesen ki kell hűlnie. Ezt a tésztát nem kell puhítani, nem igényel speciális tárolást, szoba hőmérsékleten letakarás nélkül megpuhul és akár 1 hónapig vagy annál tovább is eláll.

 

A mappában található képek előnézete Mézeskalács

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

itthon

(Flóra és Mariann, 2011.11.13 11:55)

még mindig csodálatosak. remélem hamar csinálunk újabb adagokat